Forum Forum Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej Strona Główna Forum Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej
WKPL - i wszystko jasne.
 
 FAQFAQ   SzukajSzukaj   UżytkownicyUżytkownicy   GrupyGrupy   GalerieGalerie   RejestracjaRejestracja 
 ProfilProfil   Zaloguj się, by sprawdzić wiadomościZaloguj się, by sprawdzić wiadomości   ZalogujZaloguj 

Żarcie i przepisy.
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
 
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej Strona Główna -> Obóz - wyposażenie
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Łysy
Forumowy Fighter



Dołączył: 18 Lut 2007
Posty: 149
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 1 raz
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdańsk

PostWysłany: Sob 22:00, 08 Wrz 2007    Temat postu:

POTRAWA SZCZESLIWEGO KAWALERA

jajecznica Very Happy

4 jaja
kiełbasa
2 cebule



podsmazyc kiełbase i cebule - dodac jajka wymieszac dokladnie
doprawic do smaku Very Happy
smacznego Very HappyVery HappyVery Happy

Ja bym radziła tą mieszankę jeszcze usmażyć, ale ja jakas dziwna jestem Wink Moraine

jak ktos chce to dodac pomidory - ew to co ma sie w lodówce Very HappyVery HappyVery Happy

kiełbasa na ciepło

masło
kiełbasa
cebula

na patelni rozpuszczamy masło podsmażamy kiełbase - dodajemy cebule dusimy na wolnym ogniu Very HappyVery HappyVery Happy

smacznego Very Happy

UMIEJĘTNOŚĆ PRZYRZĄDZANIA W/W POTRAW JEST POTRZEBNA DO SPRAWNEGO FUNKCJONOWANIA KAZDEGO WOLNEGO FACETA - WRECZ POWIEM NIE ZNASZ PRZEPISU - MOZESZ UMRZEC Z GŁODU Very HappyVery HappyVery Happy


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Chaos
Pink Horror



Dołączył: 17 Lut 2007
Posty: 2564
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 10 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: z czoła klinu

PostWysłany: Nie 9:21, 09 Wrz 2007    Temat postu:

ej Łysy daj jeszcze przepis na kanapkę z masłem tylko żeby w przepisie chleb był krojony Wink

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Wtyczka
Specjal Ranger



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1152
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 6 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdynia

PostWysłany: Nie 11:44, 09 Wrz 2007    Temat postu:

Śledz po polsku

Składnikiki:

kromka chleba
ogórek kiszony
setka wódki

sposób przygotowania :
zjadasz kawalek śledzia zagryzasz ogórkiem i chlebem popijasz vódki, calosc powtarzasz do momentu skonczenia sie vódki

Barowe nóżki w galarecie :

Składniki :

Pieniądze w kieszeni

sposub przygotowania :
zamawiasz u pani Jadzi Nóżki w Galarecie i setke vódki, nastepnie spozywasz na przemiennie oba te produkty, całośc procesu powtarzasz aż do uzyskania żądanego efektu


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Mecenas
Forumowy Fighter



Dołączył: 23 Lut 2007
Posty: 109
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 2/5

PostWysłany: Nie 14:10, 09 Wrz 2007    Temat postu:

Smażenie jajecznicy jest dla sofciarzy, takich co to np. z dowodami rejestracyjnymi jeżdżą.

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Aleezia
Forumowy Musta Krakish



Dołączył: 24 Sie 2007
Posty: 840
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 4 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Gdy-a

PostWysłany: Wto 14:56, 11 Wrz 2007    Temat postu:

Witam wszystkich.

Chciałabym podać wam pewien przepis. Choć ze średniowieczem niewiele ma wspólnego to jednak sałatka jest świetna i myślę, że może komuś z was smakować. Ja ją bardzo lubię.


SAŁATKA KALAFIOROWA


Składniki:

1 mały albo połowa dużego kalafiora
3 jajka
4 średnie pomidory
3/4 do 1 szklanki majonezu
około 0,5 do 3/4 szklanki mleka lub chudej śmietany
1 duży pęczek koperku (może być więcej - im więcej kopru tym lepiej)
sól, pieprz


Wykonanie:


Kalafior ugotować w osolonej wodzie tak, żeby był miękki ale nie rozwalał się. Odcedzić i ostudzić. Jaja ugotować na twardo i pokroić w plasterki. Koperek posiekać. Pomidory pokroić w plasterki. Majonez wymieszać z mlekiem lub śmietaną aby powstał średnio gęsty sos (lejący)
Zimny kalafior rozdrobnić tak by dało się układać go w warstwy.
W miseczce (najlepiej przeźroczystej) ułożyć warstwę kalafiora. Posypać obficie koperkiem i polać sosem. Następnie kolejno układać pomidor, jajko, drugą warstwę kalafiora, drugą warstwę pomidora. Każdą z warstw obsypać koperkiem i polać sosem. Pomidory posolić i popieprzyć.
Odstawić do lodówki na dobre kilka godzin aby się przegryzło.

SMACZNEGO


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Małe
Forumowy Fighter



Dołączył: 19 Lut 2007
Posty: 174
Przeczytał: 0 tematów

Ostrzeżeń: 0/5

PostWysłany: Śro 12:31, 12 Wrz 2007    Temat postu:

tak apropos śledzia Smile

śledź w śmietanie z jabłkiem Smile

płaty śledziowe powiedzmy ze trzy z zaprawy z oleju (nie octu)
jabłuszko powiedzmy jedno dorodne
śmietanę (chmmm od krowy ???)

kroimy sobie śledzie w kawałki (kto jakie chce im mniejsze tym więcej nabiorą aromatu i zalewy)

jabłuszko trzemy na tarce

wszystko łączymy dodajemy dla smaku ziółka

łatwe,proste i jak ktoś lubi to dobre Smile



i jeszcze o rybkach

mediewalna rybka (czytaj tuńczyk w puszcze)
ogórki kartuskie
cebulka

rybka + ogórki (ile się chce - dla smaku) + cebulka (tez ile się chce dla smaku) pokroić, pomieszać, dodać oliwy z oliwek (albo zwykłego oleju) i gotowe Smile


i jeszcze o rybkach - danie dla leniuszków

filet mrożony (może być i normalna rybka tylko oprawiona i bez głowy)
cytryna,
masło
zioła

żaroodporne naczynie wyłożyć folią aluminiową, położyć na to rybkę dodać trochę masełka, ziół i skropić cytryną. zawinąć rybkę w tę folię i do rozgrzanego piekarnika piec na oko ok 30 minut (albo więcej zależy od rybki)


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Karasu
Forumowy Wymiatacz



Dołączył: 14 Lut 2007
Posty: 395
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 2 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: Załoga Skowron/MHCT

PostWysłany: Czw 9:24, 13 Wrz 2007    Temat postu:

A propos śledzi.

Jesli mamy sledzi z soli dobrze jest je wymoczyć w mleku ok godziny przed dalszymi zastosowaniami.

A oprócz jabłka dobrze sprawdza się dodanie do tego kawałków ananasa (z puszki) i trochę zeszklonej na masełku cebulki. Śmietanę zaś, jeśli ktoś woli, można wymieszać z majonezem. Dodanie odrobiny rodzynek też nie zaszkodzi całości Wink

Pozdrawiam


Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat  
Autor Wiadomość
Nathan
Administrator



Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 2222
Przeczytał: 0 tematów

Pomógł: 19 razy
Ostrzeżeń: 0/5
Skąd: 127.0.0.1 / MHCT / Mediewal Offroad Team

PostWysłany: Pon 13:33, 01 Paź 2007    Temat postu:

[link widoczny dla zalogowanych]

Post został pochwalony 0 razy
Powrót do góry
Zobacz profil autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat   Odpowiedz do tematu    Forum Forum Wolnej Kompanii Piechoty Lekkiej Strona Główna -> Obóz - wyposażenie Wszystkie czasy w strefie EET (Europa)
Idź do strony Poprzedni  1, 2, 3
Strona 3 z 3

 
Skocz do:  
Możesz pisać nowe tematy
Możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach

fora.pl - załóż własne forum dyskusyjne za darmo
Powered by phpBB © 2001, 2005 phpBB Group
Regulamin